Factsheet voor Vrije Werkers

  1. Waarom is werken als vrije werker (financieel) voordelig voor mij?

Als vrije werker ben je zeer flexibel en heb je de kans om te werken wanneer het jou uit komt. Ideaal om te combineren met studie, thuis of ander werk. Als vrije werker worden er geen sociale en fiscale heffingen op het uurtarief ingehouden, bij een tarief van bijvoorbeeld 12 euro per uur ontvangt de vrije werker ook 12 euro per uur. Er wordt getracht om binnen een week na de inzet van de afgesproken uren te betalen. Dit is afhankelijk van hoe snel de opdrachtgever betaalt (laat betalen is voor opdrachtgevers duurder). Regulier wordt er rond de 7 a 10 dagen altijd betaald.

  1. Loop ik risico om niet betaald te worden?

Nee! Alle betalingen van opdrachtgevers lopen via een aparte ‘betaalorganisatie’ die rechtstreeks uitbetaalt aan de vrije werkers. Er is dus geen enkel risico dat betalingen van opdrachtgevers niet worden doorbetaald aan vrije werkers.

  1. Moet ik later nog belastingen of premies betalen over mijn inkomsten.

Geld verdienen als vrije werker is een optie die vooral nuttig (en voordelig) is voor mensen die flexibel (willen) zijn op de arbeidsmarkt wegens hun persoonlijke situatie. Omdat er geen sprake is van een dienstverband is er nooit sprake van het (alsnog) af moeten dragen van sociale premies. Het hangt van de persoonlijke situatie af of er belasting afgedragen moet worden over de inkomsten.

Als algemene regels gelden daarbij:
a. Je kunt 6.000 euro per jaar, gemiddeld 550 euro per maand, bijverdienen zonder dat je daar over belasting moet betalen, door de algemene heffingskorting.
b. Als je meer verdient dan 6.000 euro per jaar als Vrije Werker, moet je rekening houden met een naheffing, maar als je minder dan 1500 euro per maand verdiend is dat slechts ongeveer 10 procent, maximaal 150 euro per maand dus.

Studiefinanciering telt niet mee bij inkomsten. Als sprake is van nog hogere inkomsten kan WSB voor je een berekening maken van de te verwachten belastingheffing en dit bedrag voor je reserveren uit je inkomsten.